T: (0212) 594 1124

Su Sisi Söndürme Sistemleri

Yangınlarda yükselen ısı miktarı ve dumanın üzerine nemli bir örtü şeklinde baskı uygulayarak hem sıcaklığın düşmesini hem de dumanın etkisinin kırılmasını sağlayan su sisi söndürme sistemleri, yangını kontrol altına almaktadır. Korunacak alandaki hassas materyallerin veya diğer ekipmanların niteliğine göre düşük veya yüksek basınçlı şekilde çalıştırılabilmektedir.

Su Sisi Nozulu
Su Sisi Sondurme Sistemleri Fiyat
Su Sisi Sondurme Sistemleri Hesabi
Su Sisi Sondurme Sistemleri

Su sisi söndürme sistemleri özellikle kırılgan malzemelerin çok olduğu yerlerde koruma sağlarken, müdahale sırasında asgari bir zarar bırakır. Küçük partiküller şekline getirilen su, ısıyı emerek yangının sönmesini sağlar. 200 mikron ile 1000 mikron arasında tanecik boyutu ile koruma sağlamaktadır.

Su Sisi Söndürme Sistemleri Nasıl Çalışır?

Kullanımı günden güne artan su sisi söndürme sistemleri nasıl çalışır, çalışma prensibi nedir bilmek önemlidir. Düşük (12,5 bardan az), orta (12,5 ile 35 bar arası) ve yüksek (35 bardan çok) basınçlı olarak kullanılabilen su sisi söndürme sistemleri, su moleküllerinin olabildiğince küçük tanelere ayrılarak kullanılması prensibine dayanır.

Isı enerjisini emmesi ve sıcaklığı hızlı bir etkiyle 900 dereceden 50 dereceye kadar düşürebilmesi, tek bir su sisi taneciğinin 1760 kata kadar genleşebilmesi yangın üzerinde ani bir etkiyle nasıl söndürücü kuvveti olduğunu göstermektedir. Alevlerin yayılmasına yardımcı olan oksijeni % 5 oranında azaltarak yangının kolay bir şekilde kontrol altına alınmasına yardımcı olmaktadır.

Su Sisi Söndürme Sistemleri Nerelerde Kullanılır?

Hem ulusal hem de uluslararası standartlara sahip su sisi söndürme sistemleri nerelerde kullanılır sorusuna çok geniş bir çerçeve çizilmektedir. Başlıca kullanım alanları doküman ve materyallerin saklandığı arşivler, hassas kağıtların bulunduğu kütüphaneler, CNC makineleri, konveyorler, gaz türbünleri, rüzgar değirmenleri, trafolar, kontrol panoları, müzeler ve tarihi değeri bulunan binalar, motor test odalarıdır.

Ayrıca metro istasyonları gibi yer altında ve üstündeki mekanlar, yanıcı madde stok alanları, endüstriyel mutfaklar, kablo tünelleri ve IT odaları da su sisi söndürme sistemlerinin en fazla kullanıldığı alanlardır. Bu alanlarda kullanılan malzemeler ve ekipmanlar, herhangi bir yangın durumunda su sisi ile müdahale edilmesinden sonra çok fazla zarar görmezler.

Su Sisi Söndürme Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?

Günümüzde birçok alanda kullanılan su sisi söndürme sistemlerinin avantajları nelerdir konusuna değinelim. Sprinkler sistemlerin ihtiyaç duyduğu su miktarının sadece yüzde 10’u kadarını kullandığı için düşük su tüketimi sağlar. Boru çaplarının küçük olması nedeniyle fazla yer kaplamaz. A ve B tipi yangınlarda yüksek derecede verimli olmaktadır.

Canlılara ve doğaya karşı zarar vermez. Kullanımı sonrası artık bırakmaz, çok fazla bir temizliğe ihtiyaç olmaz. Yangın ile birlikte ortaya çıkan dumanı emdiği için müdahale sırasında ekiplere görüş kolaylığı sağlar. Yükselen sıcaklığı geniş bir alana yayılarak % 90 oranında azaltmaktadır. Günümüzde uzun yıllardır kullanılan diğer sistemlerin yerine kullanılarak birçok boyutta avantaj sağladığı görülmektedir.

Su Sisi Söndürme Sistemleri Komponentleri

Su sisi söndürme sistemleri komponentleri yani birimleri birçok parçadan oluşmaktadır. Su sisinin ortama yayıldığı sprinkler başlıklar, spray nozulları, sistem montaj elemanları, vanalar, bölgesel kesme vanaları, mekanik bölge vanaları, tahliye ve kontrol vanaları, pislik tutucu filtreler, çek vanalar, küresel vanalar, elektrikli pompa üniteleri, modüler sprinkler pompa üniteleri, lokal uygulamalar için pompa üniteleri, dizel pompa üniteleri, gazlı pompa üniteleri, su depoları başlıca birimlerdir.

Bunların yanı sıra paslanmaz özellikli çelik borular, fitting malzemesi, boru askı malzemeleri de yardımcı birimler olarak kullanılmaktadır. Yangın söndürme performans testlerinin ve malzeme güvenlik testlerinin yapılarak teslim edildiği sistemin belirli dönemlerde bakımı mutlaka yapılmalıdır.