Pano İçi Söndürme Cihazları
Ön mühendislik işlemleri tamamlanmış ve mikro söndürme olarak da bilinen pano içi söndürme sistemleri, bulunduğu dar ve kapalı alanda düşük basınçla çalışmaktadır. Panonun içindeki hassas kablolar ve diğer birimlerin zara görmemesi için düşük basınç tercih edilmektedir. Suyun iletken olması nedeniyle pano içi söndürme sistemlerinde söndürme ajanı olarak gaz kullanılmaktadır.
Genelde panonun yan tarafına yerleştirilen tüp ile döşenen pano içi sistemlerde yeteri kadar gaz bulundurulur. Zira etki edeceği alana fazla gaz püskürtülmesi de birimlerin zarar görmesine neden olabilir. Mühendislik çalışmaları önceden tasarlandığı ve tamamlandığı için montaj sırasında diğer söndürme hesaplamalarının yapılmasına gerek olmaz.
Pano İçi Yangın Söndürme Sistemleri
Otomatik gazlı söndürme sistemlerinde kullanılan yangın algılama ve ihbar sistemleri pano içi yangın söndürme sistemlerinde kullanılmaz. Panonun hacmi bu kadar detaylı çalışmaya izin vermez. Bu yüzden söndürme işlemi ısıya duyarlı hortumlarla başlar. Yükselen ısıyla birlikte kendiliğinden eriyen hortumlar sistem içindeki gazı boşaltır ve yangın başlamadan biter.
Gayet sade ancak oldukça etkili söndürme işlemi uygulayan pano içi yangın söndürme sistemlerinde herhangi bir elektriksel desteğe de ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu özelliği sayesinde mobil ünitelerde ve araçlarda da rahatlıkla kullanılabilir. Özellikle iş makineleri ve uzun yolda kullanılan taşıyıcı araçlarda bu sistem kolaylıkla kullanılabilir.
Pano İçi Söndürme Sistemleri Montajı
Hızlı ve etkili sonuç alan pano içi söndürme sistemleri montajı önceden tamamlanmış tasarımları nedeniyle kolay olmaktadır. Isıyla delinen hortumların ulaşamayacağı yer olmayacak şekilde döşenmesiyle tam koruma sağlanmış olur.
İyi bir montaj ile olası bir yangın başlangıcında alevlenmenin olduğu yerden hortum delinir ve söndürücü ajan kendiliğinden boşalır. Alevi soğutucu etkisiyle kontrol altına alır, ortamdaki oksijeni azaltarak yayılmasını önler. Böylece pahada kıymetli birimler oldukça düşük masraflarla koruma altına alınmış olur.
Direkt olarak yapılan montajlarda sıcaklığın etkisiyle hortum delinmekte, indirekt olarak yapılan montajlarda ise hortum içinde gaz bulunmaz. Ayrıca boru sistemi içinde bulunur. İndirekt uygulamada hortum ısıyla delinir ve borulardan gaz boşalması uyarısı verir.
Pano İçi Söndürme Sistemleri Avantajları
Genelde elektrik ve bilişim alanlarındaki panoların içindeki kablolar birçok işlev gördüğü için pano içi söndürme sistemleri avantajları da bir hayli fazladır. Görevli veya nöbetçi personelin olmadığı yerlerde habersizce başlayan ve tutuşarak büyüme tehlikesi bulunan panolarda başlayan yangını hızlıca söndürüp belki de büyük bir fabrikanın tüm işleyişini engelleyecek bir durumu önlemesi başlı başına en büyük avantajıdır.
Diğer bir avantajı ise maliyetinin fazla olmamasıdır. Gayet makul bütçelerle pano içi söndürme sistemlerine sahip olunabilir.
Pano İçi Söndürme Sistemleri Kullanım Alanları
Avantajlarından, montajından ve özelliklerinden bahsettiğimiz sistem hakkında şimdi de pano içi söndürme sistemleri kullanım alanlarından bahsedelim. İsminden de anlaşılacağı gibi panoların içinde kullanılan bu sistemin diğer kullanım alanları;
-
Elektrik panoları
-
CNC Tezgahları
-
Server Kabinleri
-
Rüzgar Türbinleri
-
Elektro Erezyon Tezgahları
-
Toz Kollektörleri
-
Buhar Kollektörleri
-
İş Makineleri
-
Araç Motorları
-
Jeneratörler
-
Ulaşım araçları motor kabinleri
-
Telekomünikasyon alanında kullanılan ekipmanlar
-
Laboratuvar kabinleri
-
Değişik amaçlı fanuslar
-
Vitrinler