Davlumbaz Söndürme Sistemi Hesabı
Alevlerin hızlı bir şekilde yayılma ihtimalinin yüksek olduğu mutfaklarda ve bacalarda yangını söndürme işlevinin % 100 faaliyet göstermesi için davlumbaz söndürme sistemi hesabının iyi yapılması gerekir. Tamamen bilimsel ve teknik bir konu olduğu için yangın konusunda deneyimli mühendislerin çalışma yapması çok önemlidir.
Davlumbazın ölçülerinin metre cinsinden alınması, filtre, baca ve ocakların incelenerek nozulların cinsinin tespit edilmesi, pişirme ünitelerinin etüt edilerek açık alev kullanılanlar grupların belirlenmesi, manuel butonların ve silindirlerin yerinin belirlenmesi, gaz kesme vanası ve gaz dedektörü ihtiyacının tepit edilmesi davlumbaz söndürme sistemi hesabı içerisinde mutlak bulunması gereken başlıklardır.
Davlumbaz söndürme sistemi yönetmeliği
Yangın firmalarının hizmet verirken mutlaka uyması gereken belirli standartların yanı sıra mutfaklar için verilecek yangın koruma hizmetlerinde davlumbaz söndürme sistemi yönetmeliğine uyulması gerekir. Daha geniş ölçekli bir yönetmelik içerisinde yer alan bu yönetmelik maddeleri gereği aynı anda 100’den fazla kişiye hizmet verilen tüm binaların mutfaklarında davlumbaz söndürme sistemlerinin bulundurulması zorunludur.
Faaliyetlerinde gaz kullanılan bodrumda olan mutfakların çift çıkışlı olması zorunludur. Gaz kullanımı var ise gaz kaçağının algılanmasını, gazın kesilmesini ve uyarı tesisatını içeren bir sistem kullanılması kanunidir. Birbirinden ayrılacak birimlerin ayrılmasında ahşap ürünler kullanımı yasaktır. Bu ve buna benzer maddelerin yer aldığı davlumbaz söndürme sistemleri yönetmeliği can güvenliğini sağlayan unsurları içermektedir.
Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik
Yangın korunma ile ilgili var olan en geniş kapsamlı prosedür binaların yangından korunması hakkında yönetmeliktir. Tüm korunma ve söndürme faaliyetleri ile ilgili en detaylı anlatım ve açıklama bu yönetmeliktedir. Alanda çalışan firmaların ve mühendislerin bu yönetmeliği sürekli incelemeleri ve değişiklikleri takip etmeleri gerekir. Zira hem belirli standartlar hem denetim hem de müşteri güvenliği için yasal zorunluluklar önem arz eder.
Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik 2007/12937 sayılı resmi gazetede yayınlanmıştır ve halen geçerliliğini korumaktadır. Birinci Bölümdeki amaç, kapsam ve tanımlardan sonra ikinci bölümde ilkeler, görevler, yetkiler, sorumluluklar ve yasaklar yer almaktadır. Binaların kullanım sınıfları üçüncü bölümü oluştururken, dördüncü bölümde tehlike sınıflandırması yer alır.
Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik hükümlerinde binalara ilişkin genel yangın güvenliği hükümleri, taşıyıcı sistem stabilitesi, yangın kompartımanları, duvarlar, döşemeler, cepheler ve çatılar, binalarda kullanılacak yapı malzemeleri, kaçış yolları, kaçış merdivenleri, yakıt depoları, mutfaklar, çay ocakları, sobalar ve bacalar, sığınaklar, otoparklar, çatılar, asansörler, elektrik tesisatı, yangın algılama ve uyarı sistemleri, periyodik testler, bakım ve denetim, duman kontrol sistemleri, basınçlandırma sistemi ve tüm yangın söndürme sistemleri detayları yer almaktadır.
Yangın yönetmeliği son hali
Yangından korunma talebiyle başvuran işletmelerin veya kurumsal kişiliklerin bu taleplerine karşılık verirken ilgili uluslar arası standartlardaki değişiklikleri ve yangın yönetmeliği son halini incelemek gerekir. Test ve devreye alma işleminden sonra yapılacak bina denetimlerinde yangın yönetmeliğinin son haline göre denetleme yapılmaktadır. Bu yüzden müşterilerin bu denetimlerden sorunsuz geçmeleri için ilgili prosedürlerdeki güncel değişikliklerin incelenmesi çok önemlidir.
Yangın yönetmeliği son hali 2007 yılında çıkarılan yönetmelikle aynıdır. Resmi gazetede yayınlanan bu son yönetmelik ilgili tüm hükümleri kapsamaktadır. Kullanılacak yangın söndürme sistemlerinin özellikleri, binaların yapısı, yangın çıkışları, parlayıcı ve patlayıcı maddeler, kazan daireleri, mutfaklar, algılama sistemleri ve bu alanda kullanılacak tüm detaylar binaların yangından korunması hakkında yönetmelik içerisinde yer almaktadır.